Ретуширане? Какво е ретуш?

Какво е ретуширане? Ретуширането е неизменна част от обработката на дадено изображение. За да завърши като готов продукт, всяка снимка започва от заснемането в суров формат (.RAW). В този формат се съдържа много повече информация, отколкото в завършеният и готов за споделяне вариант (.JPEG). След като е заснет желаният кадър, всяка една снимка минава през последваща обработка – именно ретуш. В някои случаи снимките остават с базова обработка, а в други случаи – обработка и ретуш. Най-често при ретуширането се отстраняват несъвършенства по кожата (пъпки, белези, бръчки и др.), омекотява се кожата, коригират се неприятни сенки или някои нежелани отблясъци (в това число и премахването на червените очи).

Понякога, когато е наложително при ретуша се коригират и дадени черти от лицето и тялото, отстраняват се и нежелани “обекти” от изображението, които е било невъзможно да се отстранят при заснемането (например уличен знак, шахта, рекламен надпис и др.).

Крайната цел на обработката и ретуша, разбира се е да направи даденото изображение по-приятно и по-въздействащо. Естествено, както с всяко нещо, не трябва да се прекалява и с обработката, тъй като съществува голям риск снимката да изглежда неестествено и отблъскващо.

Е надявам се да съм успях да ви обясня какво е ретуширане.

Ако се колебаете с избора си, ние сме винаги насреща за въпроси и съвети. Харесайте нашата Фейсбук страница, това ще ни накара да се почувстваме специални.